Äntligen en kirurg som säger att det GÅR att göra något med mina ögon!!! Haha! Jag hade nästan gett upp hoppet helt och hållet!

Den här läkaren var hyfsat gammal och det märktes att han hade lång erfarenhet av det här. Han började med att lite mer utförligt förklara för mig varför jag inte kan köra med laser på mina ögon – han visade oss utskriften av mina ögon och pekade på de olika siffrorna, förklarade vad de betydde och sedan satte vi ihop det med mitt synfel och till och med Mark och jag förstod varför jag inte kan välja laser. Nu har jag ju förvisso redan förstått och accepterat det, men det var intressant att se på kartan över mina ögon och verkligen förstå VARFÖR.

Sedan sa han att det fanns något som kallas IOL, Intra Ocular Lens, en sorts lins man sätter in, men det kan jag inte heller ha av någon annan anledning.

Kvar finns bara ett alternativ, en cataract operation. Cataract är alltså gråstarr och det man gör är att plocka ut patientens egen lins och sätta in en artificiell.

När han sa att jag var suitable för det så blev jag verkligen jätteglad, men sedan sa han;

-But I wouldn’t recommend it to you, you are too young.

Neeeeej!!! Varför inte?!

Vi pratade vidare med honom och det framkom att skälet till varför han inte gillar att operera yngre personer är för att de oftast har för höga förväntningar, det är hyfsat stor risk att jag kommer behöva läsglasögon efter operationen och han sa att oftast tycker folk att det inte är tillräckligt bra, de har betalat dyra pengar men måste fortfarande ha läsglasögon. Det är inte värt det. Då stannar de hellre med linser och glasögon.

Men det är ju just det som är problemet, andra kanske är nöjda med glasögon, kanske kan ha linser. Jag kan inte det och jag hatar mina glasögon. Om jag kan komma till att bara behöva läsglasögon men vara ok i allt annat då är jag överlycklig. Det är ju tusen gånger bättre än vad jag har idag – idag behöver jag ju glasögon när jag läser, står, sitter, går…

Han sa att det finns två typer av lins som man kan sätta in. Den ena ger glorior kring ljuspunkter vid mörkerseende och det gör att man avråder starkt från att köra bil på natten. Man har 80% chans att kunna läsa perfekt, dvs 20% risk att man behöver läsglasögon.

Den andra linsen ger inga glorior eller problem vid mörkerseende, men det är större risk att man behöver läsglasögon – det är 70% chans att man ser perfekt och 30% risk att man behöver läsglasögon.

Jag kör ju väldigt sällan bil på natten, men å andra sidan har jag en känsla av att jag skulle vara väldigt känslig mot dessa glorior och att det blir suddigt kring ljuspunkter i mörker ändå så jag kan nog inte välja den linsen. Sen skulle ju det betyda att jag aldrig kan hämta Mark om han har varit ute och skulle vi flytta ut på landet blir jag väldigt bunden om jag inte kan köra på natten. Nej, det är inget alternativ för mig.

Men, å andra sidan, det är fortfarande 70% chans att jag INTE behöver läsglasögon HELLER med den andra linsen! I värsta fall behöver jag läsglasögon för dagstidningsskrift men är ok vid datorn, när jag är hemma, när jag är på jobbet och liknande. Och hur bra vore inte det!!!

Enda smolket i bägaren är att astigmatismen inte kan korrigeras, men han sa att man kan laserkorrigera den efteråt om jag tyckte att det var för stort problem. Han sa att jag inte har särkskilt mycket astigmatism så jag kanske till och med är ok utan, men även om jag inte är det så är det ett mycket snabbt ingrepp med laser.

Han sa att man opererar inte båda ögonen samtidigt utan man tar ett öga i taget ifall man skulle ha otur och få en infektion. Det är i princip den enda risken och han sa att i hans karriär var det bara två som fått en infektion och båda var själva orsaken till det; den ena hade en förkylning och varit ovarsam med vilket näsduk hon dabbade under näsan och sen i ögonen med och den andra hade haft magsjuka och slarvat med att tvätta händerna efter toabesök. Med andra ord, man är själv ansvarig för infektioner och det är inte svårt att undvika dem.

Mark frågade om det fanns någon annan risk, typ huvudvärk, ”grusiga” ögon, torra och trötta ögon eller liknande? Grusiga och torra ögon är en bieffekt av laserbehandling men inte vid cataract sa kirurgen så egentligen är det här en bättre operation än laser ur den synvinkeln.

Cataract är också den operation med highest success rate perfermed by mankind. Bara det är ju helt otroligt! (Förvisso har jag inte verifierat de uppgifterna, men om det bara är en operation med hög success rate är jag glad!)

Ytterligare fördelar är att när jag blir äldre behöver jag inte göra någon cataract operation eftersom jag redan gjort den – min egen lins är redan borta. (Cataract / grå starr är ju alltså när ens egen lins blir ”cloudy”, dvs grumlig och grådimmig.)

Om jag INTE gör den här operationen kommer jag behöva dubbelslipade glas alternativt ha två olika glasögon, ett par för läsning och ett par för avstånd. Det är därför många gör den här operationen när de kommer upp i 40-årsåldern; de orkar inte tjafsa med två olika glasögon och de gillar inte dubbelslipade glas.

Jag är 32 idag och jag ser ingen anledning till att INTE göra den här operationen. Jag kanske MÅSTE göra en när jag kommer upp i 60-årsåldern om jag får gråstarr (gammelmormor hade gråstarr så det finns i släkten) och jag kanske till och med redan gör den när jag är 40 om jag får problem med att jag behöver läsglasögon så… Varför inte göra den redan nu och slippa glasögonen som jag hatar så innerligt?

It’s a no brainer som Ange skulle sagt. 🙂

Andra goda nyheter är att jag har skickat iväg papprena till Skatteverket för namnändring! Snart är jag inte Viveca längre utan officiellt Vivi! Känns rätt bra faktiskt. Jag har ju aldrig associerat mig själv med Viveca så varför ska jag heta det? Vivi är vad jag blivit kallad i alla år och jag känner mig som en Vivi. Jag behåller Vilhelmina och kommer fortsätta använda det men Vivi blir mitt första namn och det som kommer stå på alla officiella papper. Nu ska jag bara gifta mig också så att jag kan sätta igång att ändra pass, körkort och allt det där. Det är ju ingen ide att göra det nu för att sen göra om det om nåt år. (Om vi nu blir gifta, Linda’s story om hur det är att gifta sig med en utlänning låter ju minst sagt skrämmande!! Det blir till att börja i tid så vi får vårt datum rätt!)

Annonser